Idealen čas za pripravo ozimnice: Bogata ponudba sadja in zelenjave na Banjaluški tržnici (Foto)
Mesec september je tradicionalno sinonim za pripravo ozimnice, zato se je povpraševanje po sadju in zelenjavi povečalo tudi v Banja Luki.
Prodajalci na banjaluški tržnici so nam potrdili, da je prav zdaj pravi čas za pripravo in predelavo sadja in zelenjave za ozimnico.
Poudarjajo tudi, da v drugi polovici meseca prodaja narašča. Največ povpraševanja pa je po rdeči papriki, jajčevcih in slivah, kar potrjuje, da sta ajvar in marmelada v polnem teku.
Cene
Po besedah trgovcev se cena paprike giblje med 3 in 4 KM, slive pa 1,5-2,5 KM za kilogram. Cena kilograma jajčevcev je od 1,5 do 2,5 KM, kumaric pa od 2 do 3 KM. Prav tako prodajalci navajajo, da so kupci večinoma iz Banjaluke, nekaj pa jih je tudi iz drugih občin in mest v okolici. Po besedah trgovcev gre večinoma za ženske srednjih in starejših let.
“Čeprav so cene nekoliko višje, sem se vseeno odločila, da si ozimnico pripravim sama, saj tako še vedno vem, kaj dam v kozarce”, je povedala starejša Banjalučanka.
Na koncu lahko ugotovimo, da se kljub vsem spremembam kupci najdejo, saj se tradicija priprave ozimnice pri nas še vedno spoštuje.